4-8-2016 – Excursie 2 (2/2) – Veel natuur

Dag 12.

Dag twee van de excursie. Deze dag zou iets anders lopen dan gepland.
Onderweg van het hotel naar de eerste stop (landmannalaugar) begaf de bus hut. De lager die de aandrijfas naar de achterwielen omvatte scheurde uit.

Voor ons werd het lopen, kilometer of 5 a 7, door wat later prachtig bleek te zijn.

Landmannalaugar is bekend vanwege zijn nabijheid bij Hekla, de warmwaterbronnen, en de prachtige kleuren door zijn ryolietgesteente. Ook obsidiaan is hier te vinden.

Ik had echter meer oog voor het landschap, en met name het even kunnen zwemmen terwijl er op de busgewacht diende te worden (jep, ik neem nog steeds als het even kan zwemspullen mee, tot mijn geluk vandaag), dan het zoeken naar obisidiaan. Dat komt nog wel een keer.

Gezien de lange tijd die we hebben moeten wachten op de bus, zijn we daarna in een ruk doorgereden naar onze laatste 2 stopjes, Eldgjá en de gletsjer Sólheimajökull. Eldgjá is de grootste vulkanische kloof in de wereld, met een lengte van 40 kilometer. Het is onderdeel van dezelfde fissuur als de Katla vulkaan.Voor de (schijnbaar) mooie waterval een stukje verder, was geen tijd.

De gletsjer Sólheimajökull dan. Deze gletsjer wordt vaak gebruikt als toonbeeld van klimaatverandering, door het snelle smelten. Het is ook de gletsjer waar Hollande vooraf aan de COP 21 een toespraak hield.

Aan de andere kant, is het gewoon een indrukwekkend blok ijs om bij te staan.

Sólheimajökull:

Daarna was het toch echt rap door naar huis (22.00 thuis ofzo) en weer rap te bed, Uitputtende dag, enkele honderden kilometers door het binnenland. Indrukwekkend maar vermoeiend.

Geef een reactie