6-8-2016 – Hinsegin Dagar (Queer day / Reykjavik Gay Pride)

Dag 14,

Ik loop een beetje achter met de verhalen. De eerste weken waren druk met het regelen van allerhande randzaken, naast het doorlopen van de zomerschool. Maar we zijn nu eindelijk begonnen met de reguliere vakken, ik heb een kamer en het begint een beetje op gang te komen. Dan kan ik nu ook weer rustig aan het blog werken.

Op 6 augustus viert Reykjavik zijn Gay Pride. Dat is inderdaad op dezelfde dag als in Amsterdam. Echter zijn er een stuk minder IJslanders, waardoor de gaypride hier zo ongeveer net zo efficient verloopt als de inauguratie. In 25 minuten trok de stoet, varierende van bikers tot queen/king Paul op een grote zilveren eenhoorn voorbij, waarna iedereen zich richting Arnarholl begaf (dat grote grasveld in de stad, waar iedereen stond tijdens het EK).

Heel speciaal klinkt het zo niet, maar er zijn er een paar leuke weetjes over de Pride. Zo is het ongeveer het grootste feest van IJsland. Meer dan 100.000 IJslanders bevinden zich langs de kant, wat neer komt op 1/3 van de totale bevolking. De mensen zijn er trots op en zo ongeveer als wij in Nederland oranje dragen op Koningsdag, zo draagt men hier de regenboog. Volledige straten worden in de regenboogkleuren geverfd.

Omdat het zo leeft doen ook prominente politici, en zelfs de president mee. Páll Óskar (Paul Oskar), IJslands prins van de pop en prominent homoseksueel, steelt echter elk jaar de show, dit jaar met zijn Zilveren Eenhoorn.

 

Het feest na de optocht was ongeveer een uurtje in lengte, Om 6 uur in de middag naar huis, na het grootste feest des lands. Onvoorstelbaar.

Blijkbaar is dat trouwens zodat men thuis kan drinken, zodat ze het veel te dure bier in de avond niet in de kroeg hoeven kopen.

Geef een reactie