11-9-2016 – Literaire stadswandeling (~moord, seks en elven)

Dag 19

Vandaag gebruikgemaakt van de gratis stadswandeling met literaire achtergrond. Deze wordt gegeven door de bibliotheek en voert door verschillende stukken van Reykjavik. Het is een leuke manier om wat plekken te ontdekken die je anders gemakkelijk zou missen. Daarnaast is het ook leuk om een stukje van de lokale literatuur mee te krijgen.

Eerst langs Grjotagata, het oudste stukje Reykjavik. Daarna via de Arnahóll naar het nationale theater. Om als laatste via een oud mortuarium (nu een muziekschool voor jonge kinderen) naar een afgelegen parkeerplaats te lopen.

Een leuke wandeling, die je ook echt wat van de stad laat zien. Hilarisch werd het met de twee dames die de literatuur voorschotelden. IJslanders hebben een voorkeur voor heroïsche verhalen, niet alleen uit lang vervlogen tijden, maar ook tegenwoordig. Dus bijna elk verhaal gaat over moord, doodslag, seks en (want ook dat hoort echt bij IJsland) elven en trollen. Gewoon een leuke wandeling, met een lach van tijd tot tijd.

Ik heb gekke dingen voorbij horen komen:

  • Vrijen tegen het theater en tijdens het vrijen een lijk vinden.
  • Iemands boerderij dronken vernielen, en als die boer verhaal komt halen, zijn ogen uitdrukken en in zijn oogkassen overgeven
  • Verbannen worden voor een jaar of 2, tegen de tijdelijke vriendin in Ierland verzwijgen dat je een vrouw hebt, en vervloekt worden wanneer je na twee jaar weer terug kan. De vloek zorgt ervoor dat je geen seks meer kunt hebben met je vrouw (hij zwelt zover op dat het zeker niet meer past) en uiteindelijk met familie en al verbranden.

Meer info over het laatste is hier te vinden:
Njal’s Saga

Saga’s zijn hier ook te lezen:
Icelandic Sagas

Geef een reactie