28-9-2016 – Reykjavik doet de lampjes uit

Dag 67,

Vandaag deed het stadsbestuur de lampen uit. De verwachting was een grote uitbarsting van het noorderlicht (op een schaal van 0-9, een 6, maar vanaf 5 geld het als een “storm”).
Tussen 10-11 zou het licht uit zijn in delen van de stad zodat mensen er extra van konden genieten.

Wat een top idee!

Kun je het je in Nederland voorstellen? Alle lantaarns uit en een keer wat minder lichtvervuiling? Ik hoor het roepen over “gevaarlijk en onverantwoord” nu al.

Na met een paar mensen ons verzameld te hebben aan de baai tussen onze woonplek en de universiteit (waar het van zichzelf al een stuk donkerder is), leek het in eerste instantie tegen te vallen.
Maar het kam tevoorschijn alsof iemand een lichtschakelaar omzette.

Mensen die hier al 1,5 jaar zitten hadden nog nooit zoiets gezien. De foto’s doen ook geen recht aan het spektakel. Ik mis het statief om de goede foto’s te kunnen maken. Waarschijnlijk mis ik ook de groothoeklens en misschien zelfs een camera die beter met ruis om kan gaan. Maar voor het idee, hier de fotos:

Overigens was de persoon die het licht uit deed alvast naar bed gegaan. De lampen gingen in ieder geval niet aan op de afgesproken tijd. Een Ijslander zou nu zijn schouders ophalen en zeggen:

Meh

Klein beetje uitleg over de lichten. Het Noorderlicht ontstaat doordat deeltjes van de zon, die elektrisch geladen zijn, het aardmagnetisch veld volgen naar de polen. Daar botsen ze uiteindelijk op de lucht en deze gaat daardoor gloeien. Meer energie in de deeltjes zorgt ervoor dat er andere kleuren ontstaan. Groen is de lichtste energetische vorm, daarna komt rood en uiteindelijk paars en blauw. Wat hier dus te zien is getuigt van een enorme hoeveelheid energie.

Geef een reactie